nasterea naturala

Nasterea normala este o nastere pe cale vaginala. Este un proces complex care are 3 stadii: stadiul de contractii, expulzia fatului (nasterea propriu-zisa) si delivrenta (eliminarea placentei).



Primul stadiu al nasterii
dureaza de la inceperea contractiilor pana la dilatarea maxima a colului uterin, adica pana la 10 cm. Este cel mai lung dintre stadii si poate dura pana la 20 ore. Difera de la gravida la gravida, si la aceeasi gravida, de la o nastere de alta (la a 2-a nastere durata este mai mica comparativ cu prima). Este impartit la randul lui in 3 faze:

- Faza latenta sau travaliul precoce. La debut, contractiile sunt scurte (intre 30 si 45 de secunde) si apar la intervale neregulate de timp (intre 5 si 20 de minute). Treptat, ele devin mai lungi, mai intense si mai frecvente (mai putin de 5 minute intre contractii).

Aceasta prima faza a nasterii este cea mai lunga, durand in medie aproximativ 8 ore la prima nastere si mai putin la urmatoarele. Uneori, gravidele nici nu isi dau seama cand incepe travaliul. Din cauza duratei lungi, nu este necesar mersul de urgenta la spital. In timpul acestei faze este eliminat si dopul de mucus, sub forma unei scurgeri vaginale roz. Se pot rupe membranele amniotice, eliminandu-se lichidul amniotic. La sfarsitul fazei, colul ajunge la dilatie intr 3 si 5 cm si este complet sters.

- Faza activa. Contractiile se succed la fiecare 3-5 minute si dureaza intre 40 si 60 de secunde, iar colul ajunge la dilatatie intre 7 si 9 cm. Aceasta faza dureaza intre 5 si 8 ore la prima nastere si intre 3 si 6 ore la urmatoarele. Contractiile devin mai dureroase.

Gravida trebuie sa fie in spital in aceasta faza. Daca membranele amniotice nu s-au rupt pana acum, ginecologul va face acest lucru. Pentru ameliorarea durerilor care se intensifica tot mai mult, se recomanda masaj, exercitii de respiratie sau medicamente antialgice.

- Faza de tranzitie. Este mai scurta, insa mai solicitanta pentru gravida. Initial, contractiile sunt mai intense, la fiecare 2-3 minute si dureaza intre 60 si 90 de secunde. Unele viitoare mamici au impresia ca nu sunt pauze intre contractii. Apare senzatia unui puternice presiuni pe fund, pe zona genitala si lombara si pe zona dintre vagin si anus. Aceasta senzatie este descrisa fiind indentica cu eliminarea scaunului.

Daca colul nu este dilatat complet, gravida nu are voie sa impinga. Ea devine speriata, epuizata, descurajata, nervoasa si ii poate fi greata. La sfarsitul fazei de tranzitie, care dureaza intre 15 minute si o ora, colul este dilatat la maximum (10 cm).
 Al doilea stadiu al nasterii-nasterea propriu-zisa
Mecanica obstetricala – angajarea capului este precedata de doua fenomene premergatoare : orientarea si acomodarea feto- pelvina la nivelul structurii superioare.Orientarea – cel mai mare diametru al craniului fetal ,se orienteaza intr-unul din axele oblice ale bazinului care masoara 12 cm.

La nivelul bazinului ,diametrul de angajare difera in fuctie de pozitia trunchiului fetal ,care cel mai adesea este la stanga datorita prezentei ficatului matern in dreapta .Acomodarea si flectarea – capul fetal ,pentru a patrude in zona pelvi-genitala ,trebuie sa se prezinte cu diametrele cele mai mici ale sale(biparietal de 9.5 cm si bregmatic de 9.5 cm.)

In bazinele usor turtite anteroposterior ,pentru angajare este uneori nevoie de o miscare de basculare laterala a craniului fetal ,ceea ce determina angajarea intai a unei bose parietale si apoi a celeilalte.
Angajarea – diametrul suboccipito –bregmatic ,se supapune cu unul din diametrele oblice ale bazinului.Regiunea frontala a capului fetal, se gaseste in unul din sinusurile sacro-iliace.Degajarea si expulzia – are loc depasirea stramtorii inferioare si a orificiului vulvar .
CAPUL FETAL –el trece prin stramtoarea inferioara prezentand diametrul suboccipito-bregmatic .

UMERII –rotatia externa a capului corespunde unei rotatii intrapelviene a umerilor care isi plaseaza diametrul biacromial in diametrul antero-posterior al stramtorii inferioare .Umarul anterior apare sub pube si se degaja.urmeaza nasterea umarului prin distensia perineului
TRUNCHIUL SI PELVISUL -nasterea lor este usoara si se petrece spontan.

A treia perioada a nasterii - expulzia placentei

Dureaza intre 15-30 minute, imediat dupa nastere, pulsatiile cordonului ombilical inceteaza dupa cateva minute. El se penseaza, se sectioneaza si se pune clama sterila. Uterul se contracta pe continut (placenta), care incepe sa se dezlipeasca de peretele uterului, alunecand in vagin. Din cateva contractii, cu sustinerea cordonului ombilical, placenta se expulzeaza, impreuna cu sacul membranos in care a stat fatul.
Placenta si membranele se controleaza pentru a verifica integritatea lor, daca au ramas in uter resturi placentare sau membrane. Se verifica apoi partile moi, adica tesuturile pe unde a trecut copilul: perineul, vaginul, colul, pentru a constata daca sunt rupturi care trebuie cusute (suturate). Se trece la refacerea tesuturilor si a perineului.